Rasen Maine Coon

Maine Coon är en gammal ras och den finns omnämnd i texter redan från mitten av 1800-talet. Uppkomsten tros vara en blandning av lokala katthåriga katter som korsats med långhåriga katter som tagits hem från andra länder med sjöfarare. Rasen har sitt ursprung i Maine, USA. 

Maine Coonen är en mycket social, charmig och lättlärd katt med stabilt temperament. Den trivs med att vara både inne och utekatt och brukar normalt fungera bra tillsammans med andra husdjur. Rasen är ofta lekfull och kan gilla både att leka med vatten och att apportera. Maine Coon katten är också känd för sitt lite kvittrande "brrrpljud" som de ofta använder när de vill ha kontakt och uppmärksamhet. 

Maine Coon är en i grunden sund och frisk kattras men vi är många uppfödare som arbetar kontinuerligt med att rasens sundhet ska förbättras ytterligare. Det finns två hälsoprogram som vi som uppfödare kan välja att delta i, det ena är för att motverka höftledsdysplansi (HD) och det andra för att minska förekomsten av hypertrofisk kardiomyopati (HCM) som är den vanligaste hjärtsjukdomen hos alla kattraser. 

Källa: Våra Katter, Sveraks medlemstidning, nr 5, 2022